Zorgen, helpen, geven. Ik ben er goed in. Zoveel mogelijk geven, want als anderen gelukkig zijn, ben ik het ook. Toch?

Mijzelf wegcijferen

Ik heb lang voor anderen geleefd. Familie, vriendinnen, relaties; ik was altijd bezig aan verwachtingen te voldoen (of die reëel waren is een tweede), anderen blij te maken en een hele grote schouder te zijn. Ik was ervan overtuigd dat als anderen gelukkig waren, ik dat zelf ook was. Mijn eigen gevoelens en gedachten waren niet belangrijk. Je raadt het al: voor wegcijferen scoorde ik een 10. But not any more.

Wat ik wil

Zo is het lang gegaan, maar sinds een aantal jaar gaat de knop steeds verder om. Mijn nieuwe motto: Geen zin? Dan niet doen! En het blijkt makkelijker dan gedacht, ik maak er namelijk mijzelf blij mee.

Het is goed om je af te vragen of je iets doet omdat het zo hoort, omdat het van je verwacht wordt, omdat je denkt dat de ander het zo wil of omdat je het zelf wilt. Hoezo horen bepaalde dingen zo, wie zegt dat en van wie moet dat? Veel belangrijker is wat ik zelf wil, waar ik blij van word. Immers, als ikzelf blij en gelukkig ben straal ik dat uit en breng ik dat over op anderen. Ik word er sterker van en kan er dan juist meer en beter voor anderen zijn.

In de praktijk

Doet er zich een situatie voor waar ik niet meteen bij sta te springen, dan vraag ik mij de volgende dingen af:

 • Heb ik hier wel echt zin in?
 • Word ik hier blij van?
 • Levert dit mij (positieve) energie op?
 • Zou die ander hetzelfde voor mij doen?
 • Zou ik willen dat die ander hetzelfde voor mij doet?

Beantwoord ik 2 vragen met ‘Nee’, dan zie ik ervan af. Waarom iets doen waar je geen zin in hebt, daar heeft toch niemand iets aan? Het geeft me rust en een trots gevoel, erg mooi! Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen kan ik hier prima mee uit de voeten.

Vriendschappen onder de loep

Ik ben ook zo naar vriendschappen gaan kijken. Ik had verschillende losse vriendinnen, met wie ik af en toe afsprak, maar waar ik niet echt enthousiast van werd. Een soort van afspreken om het afspreken, omdat ik er graag voor anderen wilde zijn. Ik kwam dan vaak moe, leeg of ongelukkig thuis. Waren dit wel vriendschappen? Was het niet puur eenrichtingsverkeer? Ze leverden mij geen positieve, maar juist negatieve energie op. Heel zwart/wit: Ik had er niets aan.

Ik kies voor mijzelf

In een vriendschap geldt wat mij betreft – net als in een liefdesrelatie – dat je gelukkig moet zijn. Dat je ernaar uitkijkt om elkaar te zien, dat je van elkaar leert en op elkaar kunt rekenen. Ik heb de vriendschappen waar ik over twijfelde onder de loep genomen en besloten ze te beëindigen. Een hele stap, maar het heeft mij zoveel goed gedaan! Ik heb er nieuwe mensen voor teruggekregen, die mij heel veel waard zijn. Die er ook voor mij zijn. Ik heb voor mijzelf gekozen. En man, wat voelt dat goed.

Kies jij voor jezelf? Of scoor jij hoog op wegcijferen?

Kies voor jezelf

20 Comments on Geen zin? Dan niet doen!

 1. Dit had ik kunnen schrijven! Ik was er altijd heel goed in om mezelf weg te cijferen, maar hier is ook die knop omgegaan. Helaas heeft me dat ook vriendschappen gekost, heel moeilijk, maar er viel ook een last van mijn schouders toen ik ze op gaf.

 2. Wat goed van je lieve Mieneke; ik heb ook geleerd dat sommige mensen passanten in je leven zijn, je moet leren dat je de goede dingen ervan meeneemt en dat deze mensen daarna weer “verdwijnen” De soulmates blijven hangen… :-)

 3. Ik vind het wel belangrijk om er voor andere te zijn, maar merk inderdaad dat ik het ook fijn vind dat diegene ook voor mij klaar staat als dit nodig mocht zijn, en heb hier ook zeker van geleerd.

 4. Wat een fijn artikel om te lezen (en zo fijn dat je tussenkopjes gebruikt bij een lange tekst), zeg. Ik vind het geweldig om te lezen dat je nu bewust voor jezelf kiest en daarbij ook begrijpt dat je dat verdient. Voor jezelf kiezen betekent totaal niet dat je er minder bent voor anderen. Het is gewoon dat je er ook voor jezelf bent.

  Zelf ben ik zo’n type die vind dat egoïsme dus geen negatief woord is. Bovenstaande is een prima (en nodige, vind ik) vorm van egoïsme. Ik kies dan ook met gemak voor mezelf en zeg ook heel makkelijk nee als ik iets niet wil of er niet achter sta. Ik sta graag klaar voor vrienden, maar ben absoluut niet het type wat zichzelf wegcijfert. En ik doe al niets ten koste van mezelf. Als de energie die ik in mensen steek van één kant komt, verbreek ik met gemak het contact. Mijn tijd is kostbaar en ik kies bewust voor iets waar ik blij van word (daarom ook 3 dagen werken en veel reizen). Het leven wordt er echt eenvoudig van. En ik kan het iedereen aanraden. Dus echt.. ik word echt blij van je artikel en wat voor keuze je hebt gemaakt (en dan ken ik je niet eens) :)

 5. Ik ben er ook bewust mee bezig en cijfer mezelf nu niet meer weg. Ik heb mezelf op de eerste plek gezet, hoewel dit niet altijd op werkgebied lukt. Puntje om aan te werken ;-)
  Mooi artikel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge