Ik ben geel. En niet zo’n klein beetje. Ik ben heel erg geel. En ook een beetje groen. De kleuren komen samen en wisselen elkaar soms af. Heb ik geelzucht? Zie ik groen van jaloezie? Nee, zo erg is het niet met me gesteld. Mijn persoonlijkheid is geel. Met hier en daar wat groen. 

KleurenschemaKleurenschema gedragskenmerken

Afgelopen maand had ik voor het werk een leuke cursusdag. We gingen aan de slag met het – voor mij toen nog onbekende – Insights Discovery kleurenschema. Door allerlei zinnen aan te kruisen die goed bij mij passen werd duidelijk welke kleur mijn persoon volgens het kleurenschema heeft. Elke kleur heeft zijn eigen gedragskenmerken en aan elke kleur zijn een focus, een drijfveer en een angst gekoppeld. De kleuren zijn helder blauw, vurig rood, zachtgroen en stralend geel. Het zal wel, dacht ik nog. Maar oh my, bizar in hoeveel ik mij herken!

Stralend geel

Op geel scoor ik 73%. Volgens het kleurenschema is de focus van geel ‘samenwerken en uitvinden’. Vooral het uitvinden klopt behoorlijk. Een geel persoon ziet wat er beter kan en richt zich eerst daarop voordat hij met de werkelijke opdracht of situatie aan de gang gaat. Dit is precies wat ik doe. Ik denk buiten de gebaande paden en neem niet zomaar genoegen met Maar zo gaat het altijd of hier is nou eenmaal voor gekozen. Ik zie meteen wat er anders en beter kan. Volgens mij best weleens frustrerend voor de persoon die iets gemaakt of bedacht heeft.

De drijfveer van een geel persoon is ‘plezier’. Dit is voor mij 100% waar. In werk en privé is plezier voor mij het belangrijkste. Werkzaamheden kunnen nog zo interessant zijn of een functie kan nog zo goed betaald worden, zonder plezier in het werk en met collega’s wordt het nooit een topbaan. Zonder plezier haal ik niet uit mijzelf wat erin zit. Zonder plezier ben ik mijzelf niet. Voor mij geldt dan ook: Whatever you decide to do, make sure it makes you happy.

De angst van een geel persoon is ‘afwijzing’. Hoewel ik hiervan schrik, past dit wel een klein beetje bij me. Ik word graag leuk gevonden. Maak het mensen naar de zin. Ik laat ze lachen en zorg voor ze. Afwijzing is iets pijnlijks, misschien een vorm van falen? Toch ben ik inmiddels zo sterk dat ik hier steeds beter mee om weet te gaan. Ik probeer een eventuele afwijzing om te buigen naar iets positiefs. Iets negatiefs kan iets positiefs tot gevolg hebben. Everything happens for a reason!

Kenmerken geel

Nu ben je vast benieuwd welke kenmerken mij zo geel maken. Kijk maar eens:

 • Ik ben spontaan, enthousiast en gezellig.
 • Ik zeg liever ja dan nee.
 • Ik los problemen met veel verbeeldingskracht op.
 • Ik zit altijd boordevol nieuwe ideeën.
 • Ik ben een mensenmens en communiceer vlot en makkelijk.
 • Ik ben een optimist; ik zie de voordelen, niet de nadelen.
 • Ik waardeer mensen om hun inzet en bijdrage.
 • Ik ben oprecht attent en opmerkzaam, zie wat er leeft.
 • Ik lees succes af aan hoe gelukkig ik ben, niet aan mijn resultaat.
 • Ik ben creatief en fantasierijk.
 • Ik ben een betrokken mens.

Een mooie lijst met eigenschappen waar ik best trots op ben. Ik ben blij dat ik geel ben!

Zachtgroen

Op groen scoor ik 47%. Volgens het kleurenschema is de focus van groen ‘het sociale dier’. Hoewel ik me zowel zakelijk als privé best even alleen kan vermaken, ben ik daarnaast graag omringd door mensen. Ik ben dan ook blij dat ik op het werk een kamer deel met leuke collega’s. Dit past ook weer bij mijn gele drijfveer plezier. Ik ben geïnteresseerd in mensen en sta graag voor een ander klaar.

De drijfveer van een groen persoon is ‘harmonie’. Ik probeer in elke situatie de lieve vrede te bewaren. Ik ben een heel slechte ruziemaker. Maar hoewel ik negatieve situaties het liefst vermijd, wil ik mij ook nog weleens inzetten om mensen bij elkaar te brengen of onenigheden tussen mensen op te lossen. Niet altijd hoor, alleen als ik er de waarde van inzie.

De angst van een groen persoon is ‘conflict in de groep’. Ik kan niet zeggen dat ik daar echt angst voor heb. Natuurlijk is het niet wenselijk, maar we zijn allemaal volwassen mensen en conflicten zouden niet nodig moeten zijn. Ik doe er in ieder geval alles aan om conflicten te voorkomen.

Kenmerken groen

En dan nu de kenmerken die mij een beetje groen maken:

 • Ik steun mensen om hun doel te bereiken.
 • Ik respecteer andermans mening(en) en behoefte(n).
 • Ik ben mensen graag van dienst; ik geef om en zorg voor anderen.
 • Ik probeer harmonie te zoeken en streef naar een goede verstandhouding.
 • Ik ben nauwgezet en ijverig.
 • Ik ben bescheiden en kan mijn eigen behoeften opzij zetten voor een ander.
 • Ik ben integer, meegaand en makkelijk in de omgang.

Helder blauw en vurig rood

Ter volledigheid deel ik ook nog even de kleuren blauw en rood met je, waar ik niet zo hoog op scoorde. Een blauw persoon legt zijn focus op structuur en onderzoeken. Zijn drijfveer is perfectie en hij is bang om te falen voor de groep. Hij is kritisch op zijn eigen prestaties en die van anderen. Hij is een individualist en is goed met cijfers, rekenen en berekenen.

Een rood persoon legt zijn focus op het realiseren van doelen. Zijn drijfveer is succes hebben en hij is bang om de controle te verliezen. Hij heeft een uitgesproken mening en uit die ook. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf en aan anderen. Hij wordt soms als dominant ervaren en is prominent aanwezig.

In welke kleur herken jij je? En van welke kleur zou jij meer willen hebben?

3 Comments on Ik ben groen en geel. Volgens het kleurenschema dan he

 1. Wat interessant! Ik ken in alle kleuren wel wat, maar ben zeker niet uigesproken geen en groen. Denk dat ik meer bij blauw en rood hoor en 40% geel en groen ofzo. Waar heb je die test precies gedaan? Want op die website kom ik er niet echt uit. Of is het een betaalde test? Ben eigenlijk ook wel benieuwd..

  • Ja leuk he Sabine! Is echt interessant om te zien wat eruit komt. Nee, het is van een bedrijf, volgens mij kun je hem niet online invullen. Weet je wat, ik zoek binnenkort even alle informatie bij elkaar en stuur je wat fotootjes. Dan kun je hem zelf ook invullen!

 2. Dit zijn altijd van die leuke en interessante testjes. Ik hoef hier vrees ik geen vragenlijst voor in te vullen. Ik vermoed dat ik heel erg helder blauw ben. Verder zou ik het wel fijn vinden om wat geel erbij te hebben. Ik ga eens op de site kijken. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt.
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays #86My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge