Imperfect groente en fruit smaakt perfect. Niets mis met een kromme komkommer!

Zoals elke week stond er ook afgelopen weekend weer een hoop groente en fruit op mijn boodschappenlijstje. Al zoekend in het fruitschap viel mijn oog ineens op een doosje met ietwat smalle en kromme peren. ‘Buitenbeentjes’ stond er op. 

Bloemkolen van 17 cm

Groente en fruit moet aan allerlei eisen voldoen om in het schap van de supermarkt terecht te komen. De EU-normen spelen hierbij een belangrijke rol, maar de eisen van de winkel en de klant zijn vaak nog strenger. Zo willen alle supermarkten in Nederland alleen bloemkolen met een diameter van 17 centimeter. De reden hiervoor is dat bloemkolen per stuk geprijsd worden en niet per gram. De supermarkten willen zo voorkomen dat kleine exemplaren in het schap blijven liggen.

Buitenbeentjes van Albert Heijn

Normaal gesproken wordt ‘imperfect’ groente en fruit al voor de veiling weggegooid. Gek eigenlijk, want er is niets mis mee. Het smaakt minstens net zo goed als de welgevormde exemplaren. Albert Heijn vindt dit zonde en heeft daarom tegenwoordig ‘buitenbeentjes’ in het assortiment. Buitenbeentjes zijn groente en fruit die normaliter vanwege hun ‘looks’ worden afgekeurd. Dit zijn puur uiterlijke kenmerken die niets zeggen over smaak, houdbaarheid en kwaliteit.

Wat begon als een online test, breidt zich nu uit naar de winkels. De producten zijn duurzaam en – ook niet vervelend – voordelig. Zo koop je al een kilo buitenbeentjes peren of appels voor maar 1 euro. Je kunt zelfs een hele doos met anders uitziende groenten en fruit kopen, met daarin appels, sinaasappels, peren, puntpaprika, komkommer en tomaat.

Doe mij maar zo’n kromme komkommer

Bizar eigenlijk dat groente en fruit aan zulke strenge eisen moet voldoen. Dat 5 tot 10% van de oogst wordt afgekeurd door uiterlijke gebreken. Terwijl er op zoveel plaatsen honger wordt geleden. Op mijn boodschappenbriefje staan nu standaard de buitenbeentjes peren. En van mij mag het assortiment buitenbeentjes rap uitgebreid worden, want zo’n kromme komkommer gaat ook gewoon mijn mandje in.

Moet jouw groente of fruit er perfect uitzien? Koop jij al buitenbeentjes?

Bronnen
No waste network
Albert Heijn

11 Comments on Imperfect fruit smaakt perfect

  1. Ik vind het zo raar dat als het fruit er dus anders uitziet , het uit de schappen wordt gehaald. Belachelijk! Er zijn landen waarin mensen nauwelijks te eten hebben en wij doen dit? Natuurlijk heb ik er geen moeite mee om fruit of groente te kopen die er afwijkend uitzien.

  2. Bij mij in de buurt zitten veel Turkse en Marokkaanse kruideniers. Die verkopen nagenoeg alleen maar van die ‘buitenbeentjes’ en het fruit en de groenten zijn daar veel voordeliger dan in de Nederlandse supermarkt. Mijn fruit en groenten koop ik daarom altijd bij de Marokkaan of de Turk. (Het smaakt meestal nog veel beter ook!)

    • Wat een goede tip Sunny! Turkse en Marokkaanse kruideniers zitten helaas niet bij mij in de buurt, maar ik zal het onthouden voor als ik er wel een keer langs kom. Puur natuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge