Gooi geen irritaties op WhatsApp

Irritaties, frustraties of andere negatieve gevoelens via WhatsApp bij de ander neergooien. Geen goed idee. 

Binnenvetters houden irritaties lekker bij zich

Het kan weleens voorkomen dat je het in een relatie, familieband of vriendschap ergens niet mee eens bent. Je geïrriteerd raakt of zelfs gefrustreerd. Niet iedereen lucht meteen zijn hart en gaat dus niet meteen het gesprek hierover aan. Neen, de binnenvetters onder ons houden deze irritaties vol negatieve gevoelens binnen. In hun hoofd. Zodat het lekker kan gaan sudderen. Om vervolgens groter en groter te worden. Totdat je er zo onrustig van wordt dat je uiteindelijk kunt kiezen voor 1) toch het gesprek aangaan, of 2) je frustraties via WhatsApp over de schutting gooien. Lekker veilig.

Dan ben je er maar vanaf. Denk je

Maar zo veilig is dit dus niet. Ja, je hebt hem al door, ook ik koos vaak voor optie 2. Ik kan je vertellen: appjes met een gefrustreerde lading worden 9 van de 10 keer niet positief ontvangen. Erger nog, de kans dat het app-contact uitloopt op een discussie of radiostilte is groot. Natuurlijk is dit niet wat je wilt, maar het kwijtraken van wat er door jouw hoofd spookt lijkt op het moment dat je op verzenden drukt toch even belangrijker. En je hebt echt geen zin om de ander te spreken. Maar daar begint de ellende pas echt. De ontvanger reageert wel of niet op je app. Geen reactie leidt tot nog meer frustratie. En in geval van wel een reactie wordt de sfeer er vaak ook niet fijner op. De ontvanger voelt zich aangevallen. Er laait een discussie op of er wordt met modder gegooid. Je stuurt immers niet alleen tekst, maar ook de lading die zich tijdenlang bij jou op heeft gebouwd. Ja, daar gaat het dus fout.

Hoe dan wel?

Door schade en schande wordt men wijs. Dit geldt zeker ook voor mij. Ik doe het dus niet meer, irritaties naar de ander uiten via WhatsApp. Hoe ik dit aanpak? Allereerst analyseer ik mijn irritatie:

  • Wat is het probleem?
  • Waar wordt het door veroorzaakt?
  • Waarom doet het mij zoveel?
  • Ben ik misschien zelf ook onderdeel of oorzaak van mijn irritatie?

Zoek het eerst bij jezelf. Kijk wat je zelf anders kunt doen. Is de conclusie dat je niet verder kunt zonder het er met de ander over te hebben? Ga dan het gesprek aan. Geen WhatsApp, maar face-to-face. Zodat jullie elkaars lichaamstaal zien. De intonatie horen. Leg beide kanten op tafel, zodat jullie een gelijkwaardig gesprek hebben. Wedden dat dit veel effectiever is?

Ben jij een binnenvetter? Uit jij je frustraties wel eens via WhatsApp?

8 Comments on Irritaties op WhatsApp? Doe het niet!

  1. Wat een goed stuk! Ik leg wel eens irritaties neer bij mijn vriend via de app (ook omdat we elkaar zo weinig zien in real life) en dat pakt nooit echt goed uit. Nu probeer ik dat dus niet meer te doen en tot nu toe gaat het goed! Soms schrijf ik alles wat ik wil zeggen op in word, zodat ik het later met hem kan bespreken. Meestal is alleen het opschrijven al voldoende om van de irritatie af te zijn.

  2. Ik ben wel een beetje een opkropper (wel steeds minder gelukkig), maar ik zou eerder tegen het onderwerp van mijn frustratie gaan schreeuwen dan het via de whatsapp van me af te schrijven. Ook niet de beste manier hoor.

  3. Ik krop het ook vaak op en inderdaad whatsapp is niet ideaal maar voor mij is het soms wel eens een opening om daarna het gesprek aan te gaan. Beter om dat inderdaad gelijk te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge