Taal en tekst, handschrift

In mijn werk en privé ben ik veel met taal en tekst bezig. Ik heb in de communicatie gewerkt en ben sinds dit jaar content beheerder. Ik heb een aantal websites gemaakt en teksten geschreven. Daarnaast ben ik eindredacteur voor online magazines. En oja, ik vergeet bijna mijn blog. De reden voor dit alles? Mijn fascinatie voor taal en tekst. 

Wat doet tekst met mij?

Teksten kunnen mij ontroeren, inspireren en blij maken. Liedjes die ik met mijn ex luisterde, zorgen soms voor een traan. De cd van The XX bijvoorbeeld hebben we samen grijs gedraaid. Het liedje Infinity met de zin ‘I can’t give it up, because I care too much’ ontroert mij nog steeds.

Op mijn toilet staat een lijst met de inspirerende tekst ‘What ever you decide to do, make sure it makes you happy’. Ik lees het meerdere keren per dag en neem het telkens weer mee. Het past zo mooi bij hoe ik sinds een tijdje probeer te leven. Ik schreef er al eens een blogpost over: Geen zin? Dan niet doen!

Blij word ik van hele uiteenlopende dingen. Ik kan dubbel liggen om woordspelingen, dubbelzinnigheid of taalfoutjes. Maar ook een mooi boek of een kaart met een lieve tekst kan mij een blij gevoel bezorgen.

Gedicht over taal

Waar zouden we zijn zonder onze taal? Zonder liefdesliedjes, protestsongs of meezingers? Zonder studieboeken, literatuur of gedichten? Onderstaand gedicht beschrijft precies mijn gevoel bij taal en tekst. Ik word er stil van en blijf het lezen. Het is te mooi om niet te delen. Neem de woorden in je op en geniet ervan!

Inspirerende tekstTaal

Taal verbindt, verbeeldt en kan creëren.
Taal beschrijft, vertelt, wil communiceren.

Taal troost, bezielt en blijft verwonderen.
Taal decoreert, markeert, kan overdonderen.

Als je haar schoonheid in ere houdt,
is zwijgen zilver en spreken goud.

Immer de toon zetten met beleid,
Zal taal inspireren tot het einde der tijd.

Bron @TAALig

Herken jij je hierin? Wat kan taal of tekst met jou doen? 

5 Comments on Mijn fascinatie voor taal en tekst

 1. Leuk, leuk, leuk! Ik ben gek op taal. Nederlands en Engels waren mijn favoriete vakken op school. En dat is wellicht de reden dat ik een hekel heb aan grammatica en spellingfouten die ik tegenwoordig steeds vaker zie. Dat ‘jouw’ in plaats van ‘jou’, de ‘dt’ kwestie of komma’s die niet geplaatst worden! In het Engels heb je daar weer leuke woordgrapjes over.

  Commas save lifes:
  Let’s eat grandma
  Let’s eat, grandma

  Is daar een geweldig voorbeeld van.

  • Ik krijg echt jeuk van de ‘taal van tegenwoordig’. Me in plaats van mijn vind ik echt het ergst! Brrr. En jou in plaats van jouw staat vet op nummer 2.
   De Engelse voorbeelden zijn echt hilarisch :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge